Project Description

Cantilever

184_Private Residence in Dali, Nicosia

Under Construction

The house is located in the village of Dali, Nicosia, near the archaeological site of ancient city of Idalio in a peaceful green area with a nice view of the surrounding hills of the area.

The entrance to the plot is achieved through a private passage, while the back yard is boarded to an old narrow water channel. This old water channel was constructed in old times to supply the near plots with water as the area was used for agricultural purposes.

The main idea for the design was to minimize the openings on the side of the busy street while on the other hand there should be enough transparency for the view to the green hills and the old church of Agios Georgios.

The ground floor, hosts a comfortable living room, with an open plan layout to the dining area and the kitchen. All the ground floor areas have a view to the pool site and the back yard. On the east site of the building a concrete wall was constructed in such way that it leaves a gap between the two floors, in order to open a tall skylight in the living room for transparency and ventilation. That wall also hosts the fireplace the tv and the first few steps of the staircase, that leads to the top floor.

Externally the building gives the impression of different volumes placed in a different layout but in such a way as to maintain minimal balances. The materials used to line the shell are wood (natural and laminate) and concrete. In order to highlight some of the main volumes, the color was changed to grey, which is harmoniously connected with the other materials.

That staircase is made with a combination of materials such as steel, wood and concrete. The rails are also made of steel. The staircase is visible on the frond façade of the building behind the large fixed window with the wooden shadings and it’s the statement feature of the ground floor.

The first-floor hosts 3 large bedrooms. The master bedroom has its own en suite with a large dressing room and the kid’s bedroom have a large shared bathroom. Also, on the top floor there is a small kitchenette, which is also used by the owners as a laundry area. The small veranda near the kitchenette serves the needs of the laundry area but can also be used as a relaxation area.

The total area of the house is 209sqm, with 23.45sqm covered verandas and 6sqm uncovered verandas. The covered parking area is 33.6sqm. The total completion time of the house is estimated at 12 months.

3D Visualisation

Construction Progress